torsdag den 8. januar 2009

Røde Kors vil stoppe t-shirt

T-shirten med skriften ”Copenhagen Earthquake Survivor” solgte som varmt brød, da den kom frem efter jordskælvet i december. Nu kræver Røde Kors den øjeblikkelig stoppet, da den krænker deres røde kors.

Den populære t-shirt med et stort rødt kors på brystet og teksten ”Copenhagen Earthquake Survivor” var tænkt som en gimmick og en hurtig forretningsmulighed fra Martin Sundstrøms side, da han for tre uger siden lancerede t-shirten i forbindelse med det jordskælv, der ramte Danmark og rystede store dele af København og Sjælland uden dog at nogen kom noget til.
T-shirten solgte som varmt brød i dagene og ugerne efter.
Men ikke alle var lige begejstrede. Røde Kors klagede straks over brugen af det umiskendelige Røde Kors emblem, som er en del af rygraden i den internationale hjælpeorganisation, og må på ingen måder misbruges – hverken kommercielt eller i andre sammenhænge.
Krænkelse af emblem
”Der findes klare regler for, hvordan man må bruge Røde Kors´ logo. Det er beskyttet via lov, og derfor har vi også sendt et venligt brev, hvor vi gør opmærksom på, at det ikke er tilladt at misbruge vores røde kors. Jeg har intet imod jordskælvs t-shirten, men det er ekstremt vigtigt, at alle og enhver ved, at Røde Kors - også som symbol - repræsenterer 100 procent uafhængighed, neutralitet og pålidelighed. Det er afgørende vigtigt i krige og konflikter, hvor Røde Kors er den eneste humanitære organisation, som har et mandat til at arbejde frit under væbnede konflikter. Det kan virke lidt latterligt i Danmark, men vi er nødt til at håndhæve det stramt af hensyn til vores troværdighed og sikkerhed over alt i verden," siger Kenneth Øhrberg, fundraisingchef i Røde Kors.
Martin Sundstrøm, der lancerede t-shirten i december efter jordskælvet, betegner den som en ”vittighed”.
Men efter brevet med krav om øjeblikkelig at standse produktionen fra Røde Kors, overvejer han nu helt at droppe t-shirten eller udskifte det røde kors med et grønt eller orange i stedet. Det vil nemlig ikke krænke Røde Kors, oplyser de.