Spis bare vingummibamser og kager - men kun i weekenden. Bogen 'Sukkersheriffen' er en guide til voksne, der ønsker at tæmme deres indre sukkergris.
Fakta om bogen
•'Sukkergrisen' af Vibeke Lund og Lene Outzen Foghsgaard
•Udkommet på Politikens Forlag.
•220 sider, 250 kr.
Seks ud af ti danske børn får for meget sukker. Sådan lyder de tørre statistiske tal, men bag dem ligger en anden sandhed.
Nemlig at det er de voksne, der overfører deres egne dårlige sukkervaner til næste generation.
Det er udgangspunktet for bogen "Sukkersheriffen", der netop er udkommet.
"Der er alt for meget sukker i omløb blandt voksne og børn. Derfor er det vigtigt at fokusere på, at det er de vaner, man får i sin barndom, man tager med sig i sit voksenliv - og igen videre til ens børn," siger Vibeke Lund, der er kost- og motionsvejleder og medforfatter til "Sukkersheriffen".
En af hovedreglerne, som Vibeke Lund opstiller i sin bog, er, at sukker ikke er bandlyst.
Det skal blot indtages med måde og følger sundhedsstyrelsens anbefalinger.
Hendes mantra lyder således "5+2" - altså fem dage uden sukker og to dage med sukker.
"Sukker er jo en dejlig ting, og jeg tror ikke på, at et forbud hjælper. Ved at ignorere sukker gør vi det bare for svært for os selv. Vi skal bare lære, at det kun er noget, vi spiser i weekenden. På den måde vil de fleste også nyde det mere," siger Vibeke Lund.
Grunden til at netop bog kan lære sukkergrisene at lægge sukkeret på hylden, er ifølge hende, at der kommer med konkrete bud på, hvordan man kan få styr på sukkervanerne.
Søde følelser
En ting er, at man skal sætte en "5+2" regel op for sig selv og sin familie.
Noget andet er, at vi alle skal blive bedre til at gå i dialog om, hvor meget og hvor lidt sukker, vi ønsker hverdagen skal være fyldt af. Det være sig i børneinstitutioner, skoler eller på arbejdspladsen.
"Mange har svært ved at tale om, at skolen ikke skal have kagedage, eller at man faktisk hellere vil have lidt frugt fremfor chokoladekage til kaffen på arbejdet. Det skyldes, at sød mad er forbundet med en masse følelser. Vi forkæler hinanden med søde sager for at vise, at vi kan lide hinanden. Derfor føler vi os også kritiseret, hvis nogen ikke spiser med af kagen. Den barriere skal vi over," siger Vibeke Lund.


