lørdag den 14. november 2009

Branmuffins med frugt og nødder

November kalder på indehygge med te og gode kager i en stille stund, inden julemåneden bryder løs med al sin travlhed.




Jeg tror normalt ikke på begrebet sunde kager. Enten spiser man kager og nyder dem uden skyld og skam, eller også lader man være. Men skulle man alligevel vove sig ind på hele bodstanken, er disse branmuffins faktisk et ret godt bud. Der er masser af fiber i dem, en hel del frugt og nødder, ingen smør, moderat med sukker - og alligevel smager de rigtig godt.

• 115 g hvedemel
• 50 g hvedeklid
• 50 g havregryn
• 100 g rørsukker
• 1 tsk. bagepulver
• ½ tsk. soda
• ¼ tsk. fint salt
• ½ tsk. stødt kanel
• ¼ tsk. stødt nellike
• 50 g hakkede dadler (uden sten)
• 30 g hakkede tørrede abrikoser
• reven skal af ½ økocitron
• 50 g grofthakkede hasselnødder
• 1,5 dl kærnemælk eller yoghurt
• 3 spsk. vindruekerneolie
• 2 sammenpiskede æggehvider


Tænd ovnen på 200 grader. Kom mel, klid, havregryn, sukker, bagepulver, soda, salt, kanel, nellike, dadler, abrikoser, citronskal og nødder i en skål og bland det grundigt. Læg 8 store eller 12 mindre muffinforme af papir i en bakke muffinforme. Bland kærnemælk, olie og æggehvider i en skål og hæld det i de tørre ingredienser. Bland det hurtigt og lidt »sjusket« - der må gerne være klumper. Fordel dejen i formene og bag dine muffins i 17-20 minutter. De skal være ­gyldenbrune.